Vindecătorii de suflete

10 Oct 2020

Șamani dansând în jurul focului. Șamani care bat tobele. Șamani care își ghidează triburile la vânătoare. Șamani care intra în transe și vizitează alte tărâmuri. Cu toții am văzut astfel de imagini prin filme. Și totuși, cine sunt de fapt șamanii și cum s-au adaptat ei lumii de astăzi?

Șamanismul este cea mai veche formă de practică spirituală cunoscută umanității. Șamanii erau vindecătorii din vechime, cei care vindecau bolile trupului, dar și de cele ale sufletului, și își ghidau comunitățile din punct de vedere spiritual. Astăzi asistăm la o reînviere a acestor vechi practici spirituale și de vindecare, însă ele au evoluat și au integrat multe concepte ale psihologiei moderne. În societățile tradiționale, potențialii șamani erau identificați în mod destul de clar și timpuriu. În Munții Anzi, de exemplu, dacă cineva era lovit de fulger, însemna că lumea spiritului identifica un viitor șaman. Persoana (presupunând că supraviețuia) își începea o lungă ucenicie cu unul sau cu câțiva șamani și învăța practicile spirituale și vindecătoare specifice, precum și sistemul de credință pe care acestea erau întemeiate.

Ucenicii aceștia deveneau în cele din urmă membri recunoscuți și apreciați ai comunității lor. În alte instanțe, viitorii șamani erau identificați de către un vechi șaman (adesea ales dintre propriii lor descendenți, și foarte des un nepot sau nepoată) și erau pregătiți ani la rând. În zilele noastre mulți dintre noi, cei care trăim în lumea occidentală, am fost instruiți într-o astfel de tradiție șamanică. În lume există câteva institute șamanice recunoscute internațional. Cel la care m-am format eu se numește “The Four Winds Society” și a fost fondat de Dr. Alberto Villoldo, un antropolog medical care a petrecut mulți ani alături de triburile din Amazon și Anzi (www.thefourwinds.com). Programul de bază al institutului durează 300 de ore și este urmat de studii de caz și de supervizare, precum și de diferite module de studiu avansat. În calitate de șamani moderni, am învățat practicile și ritualurile specifice, precum și semnificația acestora și le aplicăm pentru a readuce echilibrul energetic clienților noștri. Deși urmăm practicile tradiționale pe care le-am învățat pe parcursul pregătirii noastre, în calitate de șamani moderni putem, de asemenea, să înțelegem aceste procese și să le explicăm din punct de vedere științific.

În mod tradițional, șamanii tratează un pacient exclusiv din punct de vedere al influențelor energiei externe. Dacă un pacient le cere ajutorul să scape de anumite simptome, șamanii tradiționali vor lucra pentru a înlătura energia sau spiritul care a cauzat acel dezechilibru și de obicei văd acea energie sălășluind undeva în afara psihicului pacientului. Ei văd problema că fiind externă. La celălalt capăt al spectrului, psihologii moderni tratează pacientul în zilele noastre exclusiv din punct de vedere al forțelor interne care acționează asupra lui, părți ale propriului psihic. Ei văd tulburările de care poate suferi un pacient ca fiind proiecții proprii sau traume nevindecate. Ei văd problema că fiind internă.

În calitate de șamani moderni, noi ne situăm undeva la granița dintre șamanii tradiționali și psihologii moderni. Recunoaștem că problemele pot avea o cauză internă, dar uneori și una externă.

Ne dăm seama că nu este eficient să îndepărtăm energiile externe de la un pacient, atâta timp cât acesta nu internalizează și nu își însușește aspectele interne ale propriei traume și realizăm, de asemenea, că oricâtă psihoterapie ar face un pacient, nu e suficient pentru a-l ajuta să facă față unui energii externe prezentă în câmpul sau energetic. În calitate de șamani moderni noi ne propunem să aducem împreună cele două lumi – vindecarea tradițională și psihologia modernă.

Dacă ești interesat să înveți mai multe despre șamanismul modern, urmărește cursul meu gratuit “Introducere în șamanism” aici.

Abonează-te la newsletter!

Primește noutăți despre evenimente, oferte speciale și lansări de cărți sau cursuri.